Svensk Semla / Fastelavensbolle
Ingredienser
Boller
- 150 g cottage cheese
- 2 dl kremfløte
- 3 store egg eller 4 små
- 50 g smeltet smør
- 1 ts eplesidereddikk
- 120 g havrefiber
- 1 ss vanilje-Sukkr (søtningsmiddel)
- 3.5 ss finesse bakesukker eller tilsvarende
- 2 ss fiberhusk
- 2 ts bakepulver
- 1 ts tørrgjær
- 0.5 ts salt
- 2 ts støtt hel kardemomme kan byttes mot ferdig malt
Mandelmasse
- 1.5 dl mandelmel ikke fettredusert
- 1 ss Finesse bakesukker eller tilsvarende
- 3 dråper bittermandelessens kan byttes mot vanlig mandelessens
- 1-2 ss kremfløte
Krem
- 4 dl kremfløte
- 2 ss vanilje-Sukkr eller tilsvarende søtningsmiddel
- 1 ss melis drysses over de ferdige bollene
FREMGANGSMÅTE
Boller
- Først begynner vi med bollene. Her kan du bruke enten en kjøkkenmaskin med S-kniv, eller et mikserglass og stavmikser. (Følgende instruks er for bruk med stavmikser, men hvis du bruker kjøkkenmaskin med S-kniv følger du instruksen, men kan blande alle ingredienser i beholderen til maskinen. )
- Ha cottage cheese, egg, fløte og eplesidereddik i et mikserglass og bruk stavmikser til å mikse, til all cottage cheese er godt oppløst og uten klumper.
- Hell i smeltet smør og bland godt.
- Mål opp alle de tørre ingrediensene, før du har de oppi en større bakebolle og blander de godt sammen.
- Hell oppi de våte ingrediensene i bollen med de tørre, og bland godt. Det skal bli en deig som er lett å forme, men vil være noe klissete. er deigen for klissete kan du ha i noe mere havrefiber. Er den for tørr kan du spe ut med litt fløte.
- Del deigen i 2 og rull ut til 2 tjukke pølser. Del hver pølse i 4 emner og trille de til boller. Hvis deigen er veldig klissete kan du ha litt olje på hendene når du triller.
- Legg bollene på bakepapir oppå et stekebrett. og dekk de med plastikk og et kjøkkenhåndkle.
- Bollene skal nå stå lunt og godt, og heve i ca 1h. Hvis du har hevefunksjon på ovnen kan du bruke den, eller så kan du fylle kjøkkenkummen eller en stor bolle med veldig varmt vann og sette stekebrettet over.
- Varm opp ovnen til 165*C og sett så inn stekebrettet med bollene på nederste rille i ovnen. Stek bollene i ca 30 minutter.
- Når de er ferdig tar du de ut og lar de kjøle seg ned på rist.
Mandelmassa
- Bland alle ingredienser godt sammen. Hvis massen blir for tørr kan du spe med litt fløte, massen skal være konsistensen som et "grovt" smør.
Kremen
- Bland kremfløte og søtningsmiddel i en bolle og pisk kremen tykk.
Semla
- Kutt av litt av toppen på bollen. Du kan også kutte den som en trekant, og da litt ned i bollen. Dette kalles et lokk.
- Smør hver bolle, uten lokk, med ca 1 ss mandelmasse. Legg på ca 1dl ferdig pisket krem, du kan også bruke en sprøytepose og sprøyte ut kremen på bollen for et enda mere delikat uttrykk.
- Legg på lokket oppå kremen, og dryss over litt melis. Bruk gjerne en liten sil, eller te-sil til hjelp.
- Semlene er nå ferdig! Kos deg!
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!