Hvilke proteinkilder kan jeg spise?
Her er et utvalg av flere type proteiner du finner i vanlig dagligvarehandel! Jeg har listet opp både animalier og vegetabilier. Jeg har også oppført informasjon om karbohydrater i flere av vegetabiliene sånn at du er oppmerksom på det når du skal sette sammen vegetariske måltider.
Tallet bak matvaren er antall gram protein per 100g rå vekt. (Protein vil variere noe ifht fettmengden i kjøttstykket.) Jeg har lagt opp noen eksempel på kjøttstykker, men selvfølgelig kan alle stykningsdeler brukes.
Storfe
- Entrecote 20.6 g
- Høyrygg 20.8 g
- Kjøttdeig 19.4 g
- Mørbrad 21.8 g
Svin
- Indrefilé 22 g
- Nakkekotelett 18 g
- Kjøttdeig 21 g
- Skinke 22 g
Kylling
- Lår 16.7 g
- Filé 23 g
Fisk
- Laks 19.9 g
- Torsk 20 g
- Sei 18.3 g
- Makrell 18.6 g
Skalldyr
- Reker (kokt) 23.3 g
- Blåskjell 10.4 g
- Blekksprut 15.4 g
- Østers 9.3 g
- Krabbe (kokt) 22.9 g
Annet
- Egg 13 g
- Ost (edamer) 28 g
- Fetaost 15.6 g
- Seterrømme 2 g (2.9 g KH)
- Tofu 6.6 g
- Sjampinjong (hermetisk) 3.4 g
- Sjampinjong (rå) 2.3 g
- Portobello 2.1g
- Soyabønner/Edamame 11.2 g (2.8 g KH)
- Kikerter 7.5 g (17.6 g KH)
- Kidneybønner 8.8 g (12.7 g KH)
- Hvite bønner, store 6.5 g (13 g KH)
Det er fullt mulig å sette sammen et ketogent måltid på et vegetarisk kosthold men det vil kreve noe mere planlegging for å kunne sikre seg alle næringstoffer, vitaminer og mineraler vi trenger. Det kan også lønne seg med noe kosttilskudd.
Det finnes selvfølgelig veldig mange flere animalier å velge på, ikke minst viltkjøtt som er en fantastisk sunn kilde til protein, men generellt kan man telle at 100g kjøtt inneholder mellom 20-25% protein.
Verdiene er hentet fra matvaretabellen som er laget i samarbeid med Helsedirektoratet og Mattilsynet.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!